Transvestizm
Transvestizm, bir kişinin, karşı cinse ait giysiler giyerek cinsiyet kimliğini geçici olarak değiştirdiği bir davranıştır. Transvestizm, cinsiyet kimliği ile ilgili bir rahatsızlık değildir, ancak genellikle bir cinsiyet kimliği arayışının bir parçası olarak da görülebilir.
Transvestizmin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle kişinin cinsel kimliği ve cinsel tercihleriyle ilgili olduğu düşünülür. Bu kişiler, karşı cinsiyete ait giysiler giyerek kendilerini daha rahat hissedebilir ve cinsiyet kimliklerini ifade etme ihtiyacını karşılayabilirler.
Ayrıca bu rahatsızlığın nedenleri arasında;
- Anne, baba ve öncesi kuşaklardan gelen negatif genetik inanç ve bilinçaltı kodları (örneğin göz rengi, cimrilik, asabiyetin aktarımı gibi erkeklere güven olmaz, cinsellik acı vericidir vb. inançların aktarımı),
- Anne karnında iken hamilelik döneminde annenin yaşadığı (köpek saldırısı, kaza, yakın kaybı, bebeği aldırma isteği vb) ve hissettiği duygu ve düşüncelerin cenine yansıması nedeniyle oluşan negatif bilinçaltı inançlar (istenmeme duygusu, korku vb),
- 0-12 yaş çocukluk döneminde maruz kalınan negatif olaylar (şiddet, taciz), tehdit (yaparsan annen olmam vb) ya da şakalardan (seni leylekler getirdi vb) kaynaklanan negatif bilinçaltı inançları,
- Ortak söylemlerden gelen (erkeklere güven olmaz, erkekler sapıktır, cinsellik kadının kullanılmasıdır vb sözler ile film, haber, dizilerdeki sahne ve söylemler) olumsuz bilinçaltı inançları da sayılabilir.
Transvestizm, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği bozukluğu ile aynı şey değildir. Cinsel yönelim, kişinin romantik veya cinsel çekimlerinin hangi cinsiyete yönelik olduğu ile ilgilidir. Cinsiyet kimliği bozukluğu ise, kişinin doğduğu cinsiyetle kendisini tanımlamaması veya cinsiyet kimliği ile bedenleri arasında bir uyuşmazlık yaşamasıdır.
Transvestizm, toplumda bazen eleştiri veya hoşgörüsüzlükle karşılanabilir. Ancak, bu kişilerin cinsiyet kimliklerine saygı duyulmalı ve özgürlükleri konusunda desteklenmelidirler.
Transvestizm, herhangi bir psikiyatrik bozukluk olarak kabul edilmez. Ancak, bazı kişiler transvestizm davranışlarını kontrol edemeyebilirler ve bu durumda Bilinçaltı kod (inanç) yenilemesi yapılması, travmalara ilişkin çalışma yapılması ve terapi alınması önerilir.